De verbeelding van de stad die niet bestaat

Stadsplattegronden hebben iets boeiends. Je plant er je route, fietstocht of wandeling mee.Voor een stad die je nog niet kent brengt de stadsplattegrond je verbeelding op gang. Wat voor spannende straten, pleinen, gebouwen en mooie doorkijkjes zal ik tegenkomen? Maar die verbeelding maakt dat je ook je eigen stad kan tekenen. En dat is de kern van een oude hobby: het tekenen van stadsplattegronden.

Soms was de inspiratie het bezoek van een stad, maar soms ook verbeelding op basis van meer bekende omgevingen.

Als ik bezig ben zo’n plattegrond te tekenen, dan zie ik natuurlijk straten, gevelrijen, pleinen,stationsgebouwen voor me. Dat is niet overdraagbaar. Dus wat anderen er in zien, ik moet zeggen, ik weet het niet, want ik heb het nooit gevraagd. Hoewel ik wel eens praktische vragen heb gehad, zoals ‘maar is het niet onhandig dat het station zo half achter de haven ligt’. Maar als ik een plattegrond teken ben ik niet als planoloog bezig. Ik ontwerp geen stad die zo goed mogelijk functioneert. Het gaat me meer om de schoonheid van iets dat organisch gegroeid en tevens bewust gepland en gestructureerd is.

Kijk op flickr voor de volledige sets.

woensdag 13 april 2011

Allentown

Steden zijn verzamelingen van economisch, industrieel, maatschappelijk en cultureel erfgoed. Allentown is een oud kolen- en staal stadje in het oosten van Pennsylvania. Geen door mij bedachte stad dus. Billy Joel maakte een song over verval en achteruitgang in Allentown. Billy Joel had zichzelf een beetje het imago van working class hero aangemeten. Number one working class hero in de popmuziek is natuurlijk Bruce Springsteen, maar ik geloof dat Billy Joel een goede tweede was. Zie ook het nummer Uptown Girl. Iemand zette historische beelden van Allentown en het verval op de muziek van het nummer ‘Allentown’, en zette het filmpje op YouTube. Luister ook goed naar de songtekst, de beelden passen er heel goed bij. Prachtig hoe hier industrieel, stedelijk en cultureel erfgoed zijn verwerkt in muzikaal erfgoed!

Het tekenproces

Eigenlijk teken ik bijna nooit meer. Het kost veel tijd en is best inspannend. Vooral het bedenken, dus het maken van de klad onderlegger is veel werk. Daar moet alles vorm krijgen. Eindeloos met vulpotlood aan het werk, weggummen en bijwerken, even geen inspiratie voor een buitenwijk. De afwerking is eigenlijk een feest. Als de onderlegger in potlood klaar is, dan moeten alle lijnen met ouderwetse tekenpen overgetrokken. Met de Rotring 0.25. Voor de oude uitgedroogde en verstopte Rotrings was er 2 jaar geleden gelukkig bij Harolds nog eentje te krijgen, maar voor hoe lang nog? Ik heb het ook wel eens op de computer geprobeerd, met een tekenprogramma, maar dat was no fun.

Havenstad in deltagebied


Inspiratie Rotterdam?

Een stad die toch niet stopte te groeien

Geïinspireerd op Maaseik, bocht in de Maas. Maaseik was eens een welvarend stadje aan de huidige Grensmaas. Maar doordat de Maas verzandde viel het handelsverkeer stil, en werd Maaseik een 'dood stadje'. Wat als dat niet gebeurd was, en Maaseik tot een grote stad uitgegroeid was?